5,1 uur per nacht. Dat slaapt de gemiddelde moeder in het eerste jaar. En daarna is het niet opeens die zo gewenste 8 uur. Ons Mama Panel slaapt gemiddeld 6,7 uur per nacht. Slecht slapen is een absolute killer. Je voelt je een zombie, vergeet van-alles-en-nog-wat en zeker als het maanden of jaren duurt vertroebelt het je blik. Meer en beter slapen is waar veel moeders naar snakken. Vrouwenpsycholoog Evelien geeft je advies.

Koppeling met je kind

Meestal koppelen we onze slaap aan die van ons kind. En toch… ligt daar vaak niet de oplossing. Je kind begeleiden om beter en meer te slapen kan een uitputtingsslag zijn. Simpelweg omdat je je kindje hier niet toe kunt programmeren. Die is hier nog niet aan toe of heeft ’s nachts behoeftes die alleen jij kunt vervullen.

En daarom is het belangrijk om de oplossing voor meer en beter slapen bij jezelf te zoeken. Want jij kunt wel zaken aanpakken, veranderen of doen om meer rust te krijgen, om te ontspannen, om meer en beter te slapen. En dat heb je hard nodig. Om al die ballen hoog te houden.

Voelen

En eigenlijk gaat het dan veel meer over voelen. Maar juist dat is soms zo lastig als je moe bent. Evelien’s advies is om toch elke dag of minstens elke week bij jezelf te rade te gaan. En jezelf dan de volgende vragen te stellen:

Wat voel je? Wat heb jij nodig?

Is dat een met rust gezette koffie of thee? Een powernap of een keer uitslapen? Vanavond op tijd naar bed, yoga, meditatierust of weten dat je in het weekend mee slaapt met je kind?

Evelien is vrouwenpsycholoog en eigenaresse van Bloom Psychologie. Ze is moeder van 3 kinderen die niet altijd doorsliepen ;).