Alle ballen hooghouden. En dat elke dag opnieuw. Je werk. Je kind. Je huishouden. Die eeuwig lastig te realiseren ideale werk/ gezinscombinatie. En daarom knaagt er wel eens een schuldgevoel. Doe ik het wel goed als moeder? Zou ik niet meer tijd aan ze moeten besteden? Aan coach Nanet van Bewust met Nanet vroegen we wat belangrijk is voor je kind. Is er iets wat we elke dag zouden kunnen doen? Iets wat goed is voor je kind. Iets wat ons geen uren aan tijd kost. Iets wat we altijd kunnen doen. Jawel! Zelfs 3 hele mooie dingen. Komen ze.

Geef oprechte aandacht aan je kind

Uit onderzoek blijkt dat het niet zoveel uitmaakt hoeveel tijd je met je kind doorbrengt, maar wel wat je met die tijd doet. Herken jij het beeld van jezelf “spelend” met je kind terwijl je ondertussen op je mobiel zit? Kan natuurlijk gebeuren. Niets menselijks is ons vreemd. Maar hoe fijn zou het voor zowel jou als je kind zijn als jullie alleen maar samen spelen? Als er oprechte aandacht is alleen voor je kind.

Dus maak een wandeling in het bos, park of een blokje om in de wijk. En dan dus niet al bellend met je collega maar kletsend met je kind. Hoe kort ook, het is zo gezellig. Gewoon gaan zitten op de vloer en spelen met je kind is ook een simpele. Ga mee in de fantasie van je kind. Bouw een hut met kleden, rijd een rondje met de trein, kleed de pop aan, maak muziek; het maakt niet uit, zolang je maar even echt met hen samen bent.

Knuffelen

Door te knuffelen komt er het hormoon oxytocine vrij. Zowel bij je kind als bij jou. Wist je dat oxytocine het immuunsysteem versterkt? De bloeddruk verlaagt? Ooooh en ook nog eens het stressniveau reduceert. Dit hormoon maakt dat we ons gelukkig voelen. Knuffelen is goed voor jou en je kind. Nanet vertelt in de video ook dat knuffelen op latere leeftijd doorwerkt. Heel goed dus om te doen.

Het is veels te makkelijk om te zeggen dat knuffelen een oplossing is voor alles, maar laatst las ik een column van een psycholoog die als advies aan puberouders gaf om elke dag minimaal 20 secondes te knuffelen met elkaar. Het zou de moeilijke band die ze nu hadden een positieve boost kunnen geven.

Voorlezen

Als je voorleest, kun je echt niets anders doen dan dat. Het is dus ultieme en oprechte aandacht voor elkaar. Bovendien is het goed voor de spraak- en taalontwikkeling en stimuleert het de fantasie van je kind. Lekker voorlezen dus!