Liefde, waardering, respect. Van je partner. Van je omgeving. Om hoe je het doet. Om hoe je het weet te combineren. Om wie je bent. En dat betekent niet dat het altijd goed gaat, want perfect zijn we simpelweg niet.

De emotionele waarde van een moeder

“A mother is she who can take the place of all others, but whose place no one else can take”. Zo waar deze quote. Als moeder ben je ultiem belangrijk in het leven van jouw kind. Samen met je partner ben je de basis van jullie gezin. De persoon waarop je kind altijd terug kan vallen, de armen waar hij of zij altijd in kan terugkeren en (bijna) de enige persoon die je kind alles, maar dan ook echt alles gunt.

De financiële waarde van een moeder

“Wat is je beroep?”. Een vraag die je regelmatig voorgeschoteld krijgt en beantwoordt met je job titel. Als je om welke reden dan ook (tijdelijk) niet werkt en je fulltime richt op het moederschap, zal het antwoord “moeder”, “thuisblijfmoeder” of wat-dan-ook zijn.

En op de een of andere manier wordt die titel niet altijd als “vol” aangezien. Het moederschap wordt simpelweg niet als werk erkend. Ik vind dat zo vreemd. Want eigenlijk is het de mooiste, meest heftige en zwaarste baan die er bestaat. Je reikt een kind de wereld aan, bent het fundament van zijn of haar bestaan. Hoeveel wezenlijker wil je het hebben?

Een mens is toch niet in geld uit te drukken. Nee. Maar we vonden wel een leuk onderzoek van Viking. Waarin ze ‘het salaris’ van een thuisblijfmoeder berekenden. Ze kwamen uit op een bedrag van € 72.297,78. Hoe ze daar op kwamen? Door alle taken van een moeder, het aantal uren en de situatie uiteen te zetten en te verbinden aan marktconforme beroepen zoals opvoedkundige, onderwijsassistente, verpleegster, psycholoog, kinderverzorgende.

Thuisblijfouders gaven aan gemiddeld 91 uur per week aan het werk te zijn. Flink meer dan onze ‘standaard’ 40-urige werkweek. Als een multitasking project manager organiseert mama alles voor de kinderen. Daarnaast werkt ze onregelmatig, organiseert ze kleine events en kookt ze. Dat alles heeft zijn financiële waarde.

Wat verdient een moeder?

In emotionele zin verdient een moeder het om waardering, liefde en respect te krijgen. Want ook al is het moederschap en onze bijbehorende taken vanzelfsprekend; dat betekent niet dat het dat ook is. Ook moeders vinden vinden het fijn om af en toe waardering te krijgen. Van een kind kan je dat niet vragen, ook al schenkt die aandacht de meeste voldoening. Een kind is een kind en kan niet overzien wanneer een moeder iets nodig is. Dat is anders voor je partner en omgeving. In theorie zouden zij moeten zien wanneer een moeder hier aan toe is. Na de zoveelste driftbui, slechte nacht of ondankbare begroeting met het klaargemaakte eten is het maar wat fijn (en broodnodig!) dat het moederschap gewaardeerd wordt.

Het moederschap in financiële waarde uitdrukken blijft lastig. We zijn hartstikke trots om moeder te zijn, maar vinden het awkward als “job invulling”. Gek eigenlijk. Want we zijn het er wel over eens dat deze job ultra belangrijk is. Laat die zogenaamde schaamte dan ook maar eens van ons afvallen. Mama zijn voelt misschien niet direct als werk, maar in de praktijk is het keihard werken. En daar verdienen we best wat voor.