Je geld vliegt eruit, maar geen idee, echt geen idee waar het naartoe gaat. Ja, de boodschappen, clubjes, een etentje, belasting, woning, auto, etcetera, maar we hadden toch berekend dat dit allemaal kon? De lekken waar het in menig gezin financieel verkeerd gaat staan hieronder beschreven. Om te voorkomen dat jij volgende maand je opnieuw afvraagt hoe het zo hard gaat, hierbij 37 bespaartips voor gezinnen.

Boodschappen

1. Zelf (bloemkool-)pizza maken is snel, gemakkelijk en goedkoop. Helemaal leuk om te doen met je kinderen en je gooit er alles op wat in de aanbieding is.

2. Koop een grote fles van de goedkoopste zeep en vul hier de handzeep pompjes mee.

3. Drink kraanwater in plaats van flesjes water.

4. Kijk in de supermarkt naar boven of beneden. De duurdere merken staan op ooghoogte (heel slim van de supermarkt).

5. Leg vers gekocht brood gelijk in de vriezer. Zo heb je elke ochtend en middag vers brood. Smaakt het toch niet zo vers meer? Maak er wentelteefjes van of rooster je brood. Zo hoef je oud brood niet weg te gooien.

6. Probeer huismerken uit. Regelmatig krijg je dezelfde kwaliteit voor een stuk minder geld.

7. We gooien met z’n allen veel voedsel weg. Superzonde. In plaats van iets af te halen, kun je ook de vorige week ingevroren spaghetti opwarmen en eten. Oftewel; vries jouw overgebleven gerechten in voor een later tijdstip.

8. De markt is niet alleen leuk om op rond te struinen, meestal is groente en fruit een stuk voordeliger. Doe je aan het einde van de dag je rondje markt, dan is het vaak nóg voordeliger.

9. Vaak kan er best wat minder vlees of vis in een gerecht, dus pas dit iets aan. Je proeft er weinig van, maar het bespaart je in kosten.

10. Leg standaard boodschappentassen klaar in je auto of fietstassen. Als je boodschappen gaat doen, hoef je zo niet steeds dure plastic tasjes te kopen. Ben je ze toch vergeten? Neem dan een kartonnen doos in plaats van een tasje. Bij de meeste supermarkten liggen deze achter de kassa (of je vraagt ze aan een winkelmedewerker).

11. Koop luiers zoveel mogelijk in de aanbieding.

12. Douchegels en badschuim voor kinderen zijn niet nodig. Sterker nog; ze worden door menig dermatoloog afgeraden. Heeft je kindje een droge huid? Gebruik dan een olie. Verder is wassen met water meestal voldoende.

13. Koop geen sapjes en frisdrank. Water, thee en af en toe limonade is niet alleen goedkoop, ook heel gezond.

14. Kinderkoekjes, – chips heeft je kindje echt niet nodig om te groeien. Een stukje fruit of groente zijn prima tussendoortjes.

15. Koop alleen wat er op jouw boodschappenlijstje staat. Of het een echt goede aanbieding is. Maar meer niet.

Speelgoed

16. Nieuw speelgoed is heel leuk, maar het kan ook anders. Bij de spel-o-theek kun je spelletjes lenen. Speelgoed ruilen met buren, familie en vrienden is soms ook heel leuk en via Marktplaats kun je ook aan heel leuk speelgoed komen.

17. Kinderboeken kun je nieuw kopen in de winkel, maar net zo goed lenen bij de bibliotheek. Een leuk 3-wekelijks uitje en veel leesplezier in de tijd ertussen. Oooh en zet die reminder in je telefoon voor wanneer je de boeken weer moet inleveren. Scheelt boetes ;)

18. Goedkoop knutselen doe je met oud papier van je werk, magazines van de supermarkten, toiletrollen en bladeren, kastagnes, nootjes uit de natuur.

Woning

19. Heb jij een stroommeter met een hoog en laag tarief? Probeer dan zoveel mogelijk tijdens de goedkope uren te wassen, dus ’s avonds na een bepaald tijdstip en in het weekend.

20. Probeer de wasdroger niet of zo min mogelijk te gebruiken. De was buiten of aan het wasrek boven (met raam open) drogen kost niets.

21. Overstappen op een andere gas- of elektraleverancier kan soms flink lonen. Maar natuurlijk kun je er ook op letten niet te lang onder de douche te staan, het licht uit te doen als je een ruimte verlaat en het water niet langer dan nodig te laten stromen tijdens tandenpoetsen en handen wassen.

22. Doe eerst een plaid over, trui en pantoffels aan voordat je de verwarming hoger zet.

23. Hoeveel spullen liggen er op zolder die jij niet gebruikt? Verkoop ze via Marktplaats, Facebook of op Koningsdag.

En verder…

24. Dagje uit? De volle entreeprijs betalen hoeft bijna nooit meer. Je kunt bij veel supermarkten of AirMiles sparen, maar ook via een veiling aan goedkope entreetickets komen.

25. Ga je op pad? Neem dan eigen eten mee in plaats van dat je je lunch of snacks moet kopen.

26. Probeer binnen je woonplaats zoveel mogelijk te wandelen of fietsen om van A naar B te komen.

27. Zoek van tevoren uit waar je je auto kunt parkeren. Soms is het een paar straten verderop een stuk goedkoper of gratis.

28. Kinderkleding kun je prima kopen bij goedkopere zaken. Je combineert ze met een designstuk of koopt de kleding tweedehands.

29. Een schat vinden in de tuin, op zoek naar kabouters in het bos, samen pannenkoeken bakken, een tochtje met de pont, van station A naar B met de trein: allemaal goedkope activiteiten die je kinderen hartstikke leuk vinden.

30. Ruil oppas met je vriendin of buren. Spreek bijvoorbeeld met een buurvrouw af dat je elkaar afwisselt. Bijvoorbeeld om de week. In de eerste week van de maand gaat zij weg en pas jij op, in de derde week van de maand past zij op en ga jij weg.

31. Let op een goede bandenspanning van je auto. Een te lage bandenspanning zorgt voor 5% extra brandstofverbruik.

32. Zijn je kinderen uit hun kleding gegroeid en ziet de kleding er nog goed uit? Verkoop het weer online.

33. Als je kleding niet vies is, hang het dan alleen buiten in de wind en gooi het niet gelijk in de was.

34. Gemeenten, brandweer, politie en dergelijke organisaties organiseren vaak gratis evenementen die heel leuk voor jou en je kinderen zijn.

35. Kleine, terugkerende uitgaven kunnen aardig oplopen. Bijvoorbeeld de dagelijkse lunch op het werk of de koffie bij het tankstation. Herken ze en pak deze uitgaven aan.

36. Heb jij thuis nog waardebonnen of cadeautjes? Ruil ze in of gebruik ze. Zo nee, neem ze mee naar een ander feestje als cadeau.

37. Ben jij sponsor van de sportschool? Lief van je, maar gun jezelf je wekelijkse beweging of stop je abonnement.