Tijdens mijn zwangerschap had ik helemaal bedacht hoe ik dat zou doen. Ik ging van 5 dagen, maar 4 dagen werken. Mijn dochter ging 3 dagen naar de opvang en mijn moeder kwam 1 dag oppassen. Na 2 jaar kwam ik erachter dat ik helemaal opgebrand was. Er zat geen energie meer in.

Zoveel zal er toch niet veranderen?

Er zijn al veel keuzes die ik tijdens de zwangerschap heb moeten maken. Keuzes op gevoel, want echt verstand had ik er niet van. Ik vond het kinderdagverblijf gezellig en ze zeiden de juiste dingen. Het kwam goed overeen met een checklist die ik van internet had gehaald. Ook mijn werkgever vroeg mij hoeveel uur ik na de zwangerschap weer inzetbaar was. Ach, zoveel zal er toch niet veranderen?

Impact

Na de bevalling ben ik helemaal gegaan voor mijn gezin. Voor mij bestond er naast dat ik 32 uur werkte alleen het gezin. Ik leverde Esmée om 7.00 uur af bij de opvang en haalde haar rond 18.00 uur weer op. Het was zwaar en ik raakte steeds meer energie kwijt. De momenten dat ik thuis was ,wilde ik ook daadwerkelijk thuis zijn. Dat zorgde ervoor dat ik steeds minder goed in mijn vel ging zitten.

Je kind als spiegel

Thuis werd het steeds minder gezellig. Ik was chagrijnig en begreep helemaal niet waarom. Het was een drama om Esmée naar bed te brengen. ’s Nachts werd ze vaker wakker, waardoor ik overdag helemaal niet meer te genieten was. Op een gegeven moment kwam ik in een spiraal terecht met alleen maar negativiteit. Ik at slechter, had minder energie en gaf de hele wereld de schuld behalve mezelf.

Help!

Na een hulpvraag kreeg ik begeleiding van een coach. Deze gaf mij hele mooie inzichten. Voor de komst van Esmée was ik altijd actief. Aan het werk, aan het sporten, met vrienden op pad of bezig met een opleiding. Dat had ik allemaal laten schieten. Waar ik energie van kreeg, had ik laten liggen. Ik ben niet iemand die op de bank wil zitten om te kijken wat haar kind doet. Ik wil onderdeel zijn van de maatschappij, mijn voetprint achterlaten.

En nu is het anders

Nu 4 jaar verder is de balans anders. Nu heb ik andere behoeftes. Ik wil ’s ochtends zelf de kinderen naar school brengen. Mijn partner werkt een dag minder, zodat Seppe maar 2 dagen naar de opvang hoeft. Elke dag, elke week is het op zoek naar een nieuwe balans. Door elke dag dankbaar te zijn voor de mooie momenten, te reflecteren en bewuster te leven zorg ik ervoor dat we een beetje in balans blijven ?.

Naast moeder van 2 prachtige kinderen, Esmée van 7 en Seppe van 3 jaar, is Anja getrouwd met een hele leuke man. Ze is ondernemer in De Gelukkige Ouder, huishoudster, vrouw, zus, vriendin, dochter van en nog veel meer. “Al mijn hele leven heb ik het gevoel dat ik op een zoektocht ben. Een zoektocht naar mezelf en wat er bij mij past. Waar krijg ik energie van en wat wil ik bereiken in mijn leven?”