Dat moment dat je die wekelijkse rapportage ontvangt. Over jouw schermtijd. En dat dan alleen op je mobiel. Niet eens van laptop, tv en tablet. En dat je denkt… oef, dat zou wel wat minder mogen.

Dat moment dat je de tablet afpakt van je kind. Met hysterische taferelen tot gevolg. Dat je denkt… oef, dat zou wel wat minder mogen.

Herkenbaar? Wij vroegen social family expert Joyce om advies. Hoe kunnen we nou op een goede manier omgaan met onze schermtijd? Voor zowel ons zelf als onze kinderen.

Rondom schermtijd zijn vaak veel negatieve associaties

We kijken te veel op onze mobiel, het is slecht voor onze ogen, kinderen komen niet meer in beweging. “Zo zonde”, zegt Joyce. “Want feit is dat het onderdeel is van ons leven nu en dat zal ook niet zo snel veranderen. Onze negatieve blik komt voort uit de snelheid waarmee de technologie zijn intrede heeft gedaan. De huidige mama generatie groeide niet op met een mobiele telefoon. En vraagt zich daarom regelmatig af of dit nou wel zo gezond en goed is. Terecht. Want uit genoeg onderzoeken blijkt dat we collectief te lang naar een scherm kijken”.

Hoe kunnen we op een gezonde en positieve wijze onze eigen schermtijd inperken?

“Voorleven. Het is in alles zo belangrijk, maar ook hierin. Kinderen kopiëren jouw gedrag. Als jij continu op jouw mobiel kijkt, zal je kind dit nadoen. Dus voornemen 1 is: minder op je mobiel kijken waar je kind bij is en hier afspraken met je partner over maken. De simpele regel dat mobiele telefoons niet binnen handbereik zijn tijdens ontbijt, lunch en avondeten is een eerste stap. Maar je kunt ook invoeren dat jullie vanaf 16u geen mobiele telefoons meer bij de hand hebben totdat de kinderen naar bed gaan. Of aangeven dat als jullie op pad gaan de mobiel thuisblijft. En ja, die mobiel is ook ons fototoestel en eigenlijk wil je elke stap van je kind vastleggen. Maar misschien zijn sommige zaken ook mooi als herinnering en hoeft niet van alles een foto gemaakt te worden”.

En de schermtijd van onze kinderen?

“Als je kind aan de maximale schermtijd zit, is het simpelweg een kwestie van afpakken. En ja, dan kunnen ze gaan krijsen, maar hiervoor geldt precies hetzelfde als voor ander speelgoed dat je afpakt. Jij bent de ouder en stelt de grenzen. Jij doet hierin wat goed is voor je kind. En soms is dat simpelweg iets afpakken. En waarom je kind hysterischer reageert als je de tablet of mobiel afpakt? Dat is omdat kinderen niet bij machte zijn om realiteit en fictie te onderscheiden. Bedenk dat de tablet en mobiel geen oppas zijn. En dus niet jouw oplossing voor als je bijvoorbeeld staat te koken. Je kind kan op dat moment prima een ander spelletje doen en leren om zelf rustig te spelen”.

Hoe maak je het gebruik van de tablet of mobiel tot iets positiefs?

“Door het samen te doen. Er zijn zo ontzettend veel leuke, positieve spellen die je vanaf 1 jaar kunt doen met je kind (volgende keer tips!). Jij bent de gids van jouw kind. Ook in beeldscherm-land. En dat is voor jou net zo goed een ontdekkingsreis als voor je kind. Waarin je niet hoeft te doen alsof je alles weet. Zorg alleen dat je op de hoogte blijft. Je wil de app die je kind speelt of het filmpje dat je kind bekijkt graag een keertje samen gedaan of gezien hebben zodat je bekend bent met de inhoud. Weet wat je kind speelt en bekijkt en heb het er samen over”.

Tip: Vraag aan je kind wat voor een filmpje hij/ zij wil zien. Waarover wil hij/ zij wat leren? Zoek het filmpje op en bekijk het samen aan tafel. Je kind kan ondertussen vragen stellen en jullie bespreken het filmpje samen.

Joyce Datema is moeder van 4 kinderen en helpt met haar bedrijf Social Families ouders om op een positieve en speelse manier met de ‘medialisering’ van ons leven om te gaan. “Jij gidst je kind in de juiste richting en je kind geeft jouw weer nieuwe inzichten”.