Tijd om te zonnen heb ik als moeder niet, maar als ik straks op vakantie ga, zie ik er wel graag gebruind uit. Wat is een tan die werkt, liefst niet stinkt en als het even kan zo veel mogelijk of 100% natuurlijke ingrediënten bevat?

mamaNL dook in de wondere wereld van de tan. Zonnig en bruin, dat is hoe menig mama eruit wil zien. In de zon bakken is niet meer van nu, maar van ons continue slaapgebrek worden we helaas niet bruin. Een tan is de oplossing alleen die stank, die willen we niet. En de mama die ons deze vraag instuurde, vraagt naar zo veel mogelijk natuurlijke ingrediënten in de zelfbruiner. mamaNL selecteerde 4 tans die we voor je uitgetest hebben. Komt ie.

1. LUNA BRONZE

Okay, eerst de fast facts. In deze zelfbruiner zit voor 99% aan biologische en natuurlijke ingrediënten. De Luna Bronze tan is vegan en niet op dieren getest. Wat je ruikt als je deze tan opsmeert, is de frisse geur van mandarijn, citroenmirte en oranjebloesem. Wat er in zit? Etherische oliën, natuurlijk afgeleide EcoCert® DHA en ingrediënten die de huid voeden zoals aloë vera en jojoba.

En dan… werkt deze zelfbruiner? Ja! Op het eerste gezicht is de Luna Bronze het meest bruinend en je ruikt iets fris. Je voelt en ziet dat de tan goed door je huid wordt opgenomen, droogt binnen een uurtje en bij goed uitsmeren of gebruik van de Tanning Mitt krijg je geen bruine strepen. Met de Luna Bronze blijft je huid flink lang bruin, in ons geval een paar weken.

Luna Bronze is in Nederland exclusief verkrijgbaar in de online boutique van twentytwonotes.com

Reactie Shanna, Founder TWENTYTWONOTES: Super dat mamaNL deze fantastische zelfbruiner – die je huid ook nog eens verzorgd en veroudering tegengaat – heeft geselecteerd en ook zo positief ervaart! Alles aan de zelfbruiner klopt: van de prachtige bruine tint tot de natuurlijke ingrediënten en frisse geur, een absolute bestseller.

2. Eco Tan Invisible Tan

Deze zelfbruiner is gemaakt met alleen maar natuurlijke en biologische ingrediënten. Er zit aloë vera, avocado en rose geranium olie in. Plus geen kunstmatige kleurstoffen. En hij is vegan en dierproefvrij! Deze tan rook het sterkst van de geteste zelfbruiners, maar de geur vervaagt snel. En, goed nieuws, deze geur komt gelukkig nog steeds niet in de buurt van de ‘oldscool’ niet-natuurlijke tans.

Hoe wij deze tan ervaren hebben? Zalig en goed werkend! De lotion smeert fijn uit en heeft niet veel tijd nodig om in te trekken. Na een halfuur kun je je kleding weer aandoen, zonder vlekken te krijgen. De bruintint die je krijgt is prachtig en heel natuurlijk. 

De Eco by Sonya Invisible Tan koop je bij De Groene Drogist, 100% natuurlijk sinds 2008.

3. Green People Self Tan Lotion 

DHA uit suiker zorgt in deze zelfbruiner voor een natuurlijke bruine huid. Ook zit er biologische rozenbottel, geranium en sandelhout in. Plus natuurlijke essentiële oliën. Net als bij de andere zelfbruiners in deze test stinkt deze tan niet.

En dan onze bevindingen:
Deze lotion trekt snel in en voelt aan als een lekkere crème. Jouw bruintint ontstaat in de uren die volgen na het smeren. In het begin kun je denken ‘oeh, de bruintint valt tegen’, maar wacht een paar uurtjes en dan heb je een prachtige, bruine kleur. Mission completed.

Deze zelfbruiner koop je bij Natuurlijk Zuiver, de webshop voor natuurlijke en biologische verzorgingsproducten.

4. Cacao Tanning Mousse

In deze mousse zitten geen verborgen schadelijke stoffen. Wat je op je lichaam smeert, is 100% natuurlijk, vegan en dierproefvrij. De mousse stinkt niet, je ruikt zelfs nauwelijks iets.

Hoe wij deze mousse ervaren hebben? Qua aanbrengen is deze zelfbruiner het allerfijnst. De schuim voelt lekker aan en trekt snel in. Hij kleurt na een uurtje het lichtst van de geteste producten, maar alsnog een mooie bruintint. En als je even later wat meer gebruikt, kun je je bruintint zo krijgen zoals jij wenst.

Van Organic Tan ontvingen wij ook de Extreme Exfoliant Tan Remover Glove. Heel veel woorden voor een wel heel fijn product. En superhandig omdat je tan hierdoor beter pakt en langer blijft. Wat wij prettig vinden, is dat je deze doek zowel droog als nat kunt gebruiken en het geschikt is voor je gezicht en lichaam.

Deze producten koop je bij Organic Tan, de Europese distributeur van Body Care & Skin Care merk Eco Tan – Eco van Sonya.

Tot slot nog enkele tips om je tan zo goed mogelijk in te laten trekken en zo lang mogelijk te laten werken:

  • Scrub je huid 24 tot 48 uur voordat jij de tan aanbrengt. Door dode huidcellen te verwijderen, zorg je ervoor dat je tan regelmatig en niet vlekkerig wordt. 
  • Voed je huid in de weken voor het gebruik van de tan met bodylotions, zodat je geen droge huid hebt als je de tan smeert.
  • Scheren en harsen doe je tot 8 uur voor het insmeren. Nadat je de tan hebt aangebracht, is het handig minimaal 12-24 uur niet te scheren en harsen.  
  • Houd schone handen met een Tanning Mitt of latex handschoentjes en breng de tan in draaiende bewegingen aan. Gebruik ongeveer een theelepel per keer. Begin bij je enkels en ga naar boven tot je schouders. Je armen doe je het laatst.
  • Douche of zweet liever niet in de eerste 8 uur na het aanbrengen van je zelfbruiner.

Geniet van je kleurtje!