“Slaapt jouw kind nog steeds niet door?”. “Uuuh nee”. “Pfff, ik moet er niet aan denken”. “Nee, ik ook niet, maar heb er wel elke nacht mee te dealen. En dat al weken/ maanden/ jaren*”. “Nou, die van mij sliep gelukkig al door na 4 maanden”. “Grrrr…..”.

Het goed (door-)slapen van je kind staat symbool voor goed ouderschap. Terwijl dat er niets mee te maken heeft. Toch praten we er in Nederland op deze manier over met elkaar. Alsof je als ouder faalt als je het niet voor elkaar krijgt om je kind goed te laten slapen. Kinderslaapcoach Susanne Willekes helpt gezinnen beter te slapen. Want goede slaap van een kind werkt in het hele gezin door. Ze start met duidelijk maken dat het niet het onvermogen van ouders is dat hun kind niet goed (door-)slaapt. Een hele geruststelling als je het ons vraagt.

*doorhalen wat niet van toepassing is

Weg met je schuldgevoelens

Na bijna een jaar van gebroken nachten was Susanne de wanhoop nabij. Haar oudste zoon sliep niet door en zelf sliep ze maar enkele uren per nacht. Ze ontdekte de Gentle Sleep Coach opleiding en zette The Sleep Agency op. Haar hartmissie is het helpen van slapeloze families en een verschil maken in hun leven. Want jij bent echt niet de enige die worstelt met niet-doorslapende kinderen.

What-to-do-next

Aan de slag. Want slapen is een aangeleerde vaardigheid. Vanaf 6 maanden. Ervoor is slaaptraining niet aan de orde. Af en toe wakker worden is niet ongewoon. Ieder mens gaat gedurende zijn slaap door verschillende slaapcycli. Ook jouw kindje. En dat betekent dat aan het einde van zo’n cyclus je lichamelijk gedeeltelijk wakker wordt. Dat moment dat je baby of kind jouw hulp als ouder nodig heeft. Dat moment dat jij wiegt, een speen erin stopt, handje vastpakt, zingt, rondloopt of welke andere slaapassociatie ook. Dat moment kun je doorbreken. Door je kind zelf te leren slapen. En nee, dat is niet door de deur dicht te doen en je kind te laten huilen. Volgens Susanne een achterhaalde methode. Zij helpt ouders op een liefdevolle manier hun kind te leren slapen.

En dat begint met bedtijd. Want daar starten onze patronen en rituelen. Als je je kindje niet leert om op dat moment op eigen kracht te slapen, heeft hij later als hij wakker wordt in de nacht geen idee wat te doen. En dan is huilen de meest logische optie. Wat je wel kunt doen? Zorg elke avond en nacht voor eenzelfde volgorde van activiteiten. Zoals in bad gaan, boekje lezen, voeden, knuffelen en in bed liggen. Ook een vroege bedtijd kan je kindje helpen. Een andere oorzaak van slecht slapen is de omstandigheden en het ritme waarin kinderen slapen. Te lang wakker zijn tussen de slaapjes zorgt ervoor dat je kindje oververmoeid raakt en ’s nachts slechter zal slapen. Susanne hielp ooit ouders waarvan hun kindje 3 tot 4 uur per nacht sliep en overdag maar 1,5 uur pakte. De ouders zaten er doorheen. Binnen 3 weken sliep hun kindje 10-12 uur per nacht en 2 uur overdag.

Samen slapen

In onze besloten Facebook groep vroeg iemand naar Susanne’s visie op samen slapen met je kind. Susanne geeft aan niet voor of tegen te zijn. Iedere ouder kan hierin een eigen keuze maken. Voelt dit fijn, slaapt het gezin goed, dan is het helemaal prima. Ontstaat het als laatste redmiddel om maar te kunnen slapen, kun je je wel afvragen of het goed is. Hoe logisch het soms als zeer vermoeide ouder is. Wat in alle gevallen erg belangrijk is, is dat je veilig samen slaapt. Dat is onder andere dat je borstvoeding geeft, geen dekbed gebruikt en alleen aan de kant van de moeder met een veilige oplossing zodat je kindje niet uit bed kan rollen.

Susanne is er voor ouders die het anders willen. Dat kan ze oplossen. Echter als jullie het fijn vinden om samen veilig te slapen, geeft Susanne aan dat dit goed en okay is. Laten we vooral geen problemen maken van iets wat er niet is.

Dromen

Zo veel mogelijk gezinnen helpen met slapen. Dat is wat Susanne wil. Ze schreef het prachtige boek Slaap! Een boek vol tips om je baby te leren slapen. Plannen voor volgende boeken zijn er, net zoals dromen over hoe meer gezinnen te bereiken. Met haar bedrijf The Sleep Agency biedt ze ouders coachingspakketten aan. Het is geen one-size-fits-all methode maar een persoonlijke benadering met een succesratio van 95%. Waarbij het belangrijk is dat je kind gezond is en jijzelf consistent.

Zo hielp Susanne een gezin met een jongetje van 3,5 jaar oud dat alleen in slaap viel als hij de oren van zijn moeder vasthield. Of een gezin met een kindje in dreumes leeftijd dat om 4 uur ’s nachts alleen kalmeerde met Nijntje op de iPad. Regelmatig heeft ze met ouders te maken die richting een burnout gaan, die het heel zwaar hebben. Daar op een liefdevolle manier letterlijk rust geven is voor Susanne een droom die uitkomt.

Susanne heeft 3 kinderen van 9, 6 en 3 jaar oud. Inmiddels slaapt ze 8 uur per nacht en heeft ze een soort-van-balans gevonden. Alhoewel ze niemand aanraadt om een boek te schrijven naast het runnen van een praktijk. Inmiddels heeft ze meerdere coaches in haar bedrijf The Sleep Agency en dat geeft haar de ruimte om in balans nieuwe zaken op te pakken.