We voeden ons tegenwoordig de hele dag door met digitale informatie. Ook als je zwanger wilt worden of bent, zoek je online “begeleiding”. Hierdoor word je soms helaas maar selectief of niet juist voorgelicht. Dit heb ik zelf ook ervaren. Bijvoorbeeld over het gebruik van alcohol.

Als je denkt dat dit aan het prille begin van de zwangerschap of met zeer matig gebruik geen kwaad kan heb je het namelijk goed mis. Als recreatief gebruiker oftewel gezelligheidsdrinker schrok ik hiervan. Dat alcohol tijdens de zwangerschap slecht is wist ik wel, maar door mijn werk ben ik hard met de neus op de feiten gedrukt. Kinderen die geboren worden met een slechte start of op latere leeftijd met (onbegrepen) symptomen alsnog gediagnosticeerd worden met FAS. Het Foetaal Alcohol Syndroom.

Je kent het wel: een vriendin komt er een paar dagen na een goed feestje achter dat ze al 6 weken zwanger is. De verloskundige heeft haar op het hart gedrukt dat het geen kwaad kan dat ze iets te diep in het glaasje heeft gekeken omdat er nog geen bloedband met het kindje is. Geen zorgen dus volgens haar. Maar helaas is dit niet het geval.

Alcohol verdeelt zich over al het lichaamsvocht en het promillage wordt bij de embryo of foetus net zo hoog als bij de vrouw zelf. Bij het kindje duurt het daarnaast nog langer voordat het is afgebroken waardoor de blootstelling aan alcohol ook langer duurt. Juist in de eerste weken van de zwangerschap kan alcohol (of drugs) heel schadelijk zijn omdat dan de organen worden aangelegd. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld hersenbeschadigingen of hartafwijkingen ontstaan. Maar kinderen kunnen er ook gedragsmatige gevolgen of uiterlijke kenmerken aan overhouden.

In onze maatschappij is alcohol volledig sociaal geaccepteerd. Het hoort er echt bij. Lekker ’s avonds een wijntje op de bank, gezellig biertjes drinken in de kroeg en even lekker alle remmen los op een goed feestje. De gezondheidsrisico’s zijn bij velen wel bekend maar preventie en diagnostiek zijn nog steeds een ondergeschoven kindje. Er wordt meer aandacht besteed aan de promotie van alcohol. Ik vergeet nooit meer het artikel dat ik las over dat als we alcohol nu uit zouden vinden het verboden zou worden. Maar ja, we vinden het lekker en worden er zo heerlijk “vrij” van. En wat kan het dan lastig zijn om sociaal even niet mee te doen.

Maar alsjeblieft, doe het gewoon niet. Ook niet als jullie aan het proberen zijn om zwanger te worden. Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar in dit geval zijn de gevolgen soms helaas niet te genezen. Zoals bij alles kan het ook goed gaan, maar het risico is gewoon heel erg groot. Wij zien het in de praktijk.

Tijdens mijn zwangerschap heb ik een complete studie gedaan naar alcoholvrij bier wat echt heel lekker kan zijn. Dit aanbod wordt gelukkig steeds beter en groter. En een lekker mocktailtje op het terras van die nieuwe hippe bar is ook zeker niet verkeerd. Afgelopen jaar werd er zelfs in Amsterdam een club-avond georganiseerd voor zwangeren, zo leuk.
Dus geniet! Niet met mate, maar gewoon anders ;).

Kijk voor meer informatie ook op www.alcoholenzwangerschap.nl

Kinderverpleegkundige Tanja is werkzaam als kinderverpleegkundige in een Nederlands ziekenhuis. Ze blogt anoniem – Tanja is niet haar echte naam – over haar werk en zoektocht naar balans. Tanja doet haar uiterste best om de ervaringen die ze beschrijft niet herkenbaar te herleiden naar mensen. Wij zijn Tanja dankbaar voor het delen van stukken uit haar leven.