K-U-T. De beste manier om deze maandopdracht te omschrijven. Nog nooit hebben we financieel zo’n slechte maand gehad. Mijn banksaldo is nog triester dan het gure herfstweer. De vierdubbele lasten van huur, hypotheek, reiskosten en verbouwen hebben we onderschat waardoor we dit hebben moeten opvangen met spaargeld. Spaargeld waar we op gerekend hadden om de verbouwing te bekostigen. Oktober hebben we rond kunnen breien door gebruik van spaargeld maar dat maakt dat alle reserves nu echt opperdepop zijn. Jammer genoeg is de verbouwing nog ver van klaar.

Mocht je nu denken, dat zal allemaal wel meevallen; ik heb as we speak nog zo’n 97 eurocent op mijn betaalrekening staan.
Zo dat is gezegd. Persoonlijk vind ik dit echt enorm heftig om toe te moeten geven. Jeff en ik hebben het als tweeverdieners altijd makkelijk gehad. Ik heb me ook nooit kunnen voorstellen hoe anderen het zo ver konden laten komen. Nu laat ik de auto bewust staan om geld te besparen en neem ik vaak niet eens meer mijn portemonnee mee.

Toen wij samen gingen wonen en dus voor het eerst op onszelf was ik echt ontzettend bang voor de financiën. Zouden we het allemaal wel redden? Ik kookte echt met wat er in de aanbieding was en vergeleek alle folders. Waren de komkommers in de aanbieding bij de AH schreef ik zelfs op mijn boodschappenlijst wat de actieprijs was om vervolgens eerst bij de Aldi te kijken of het daar niet toch goedkoper was. Na een aantal maanden realiseerde ik dat ik me echt om niks druk gemaakt had. We konden op wintersport, gingen bijna elke week uit eten en hielden dan nog geld over. Van mijn eerste echte fulltime-maandsalaris kocht ik een paar Dolce&Gabbana laarzen (die overigens mijn grootste miskoop ooit zijn geweest!) en een maand later kocht ik een eigen auto.

Stiekem ben ik altijd een jackle and hyde gebleven op het gebied van geld. Aan de ene kant ben ik ontzettend zuinig, maar op sommige momenten interesseert het me ook niks en delen we alles wat we hebben. Van tweedehands kinderkleding tot het schoolgeld van vrienden betalen, de variatie is redelijk groot. Dit komt wellicht ook door de totaal verschillende relatie met geld die Jeff en ik hebben.

Nu verhuis ik naar ‘t Gooi en moet ik, door een financieel heftige oktobermaand, onderweg naar de apotheek Jeffrey bellen met de vraag hoeveel hij nog op zijn bankrekening heeft. Al duimend dat de antibiotica voor Samuel zijn keelontsteking niet meer zal zijn dan twee tientjes stap ik de apotheek binnen. Hoe triest is dat. Als ervaringsexpert durf ik dan nu ook wel enkele tips te geven.

Kijk waar je op kan besparen

Ja duh. Maar echt. Heb je die (twee) auto’s nodig of kan het ook zonder? Wellicht kan je niet helemaal zonder, maar kan je hem wel wat vaker laten staan. Ik ben bijvoorbeeld overgestapt op een tweedehands bakfiets. Het kost me iets meer tijd en planning, maar ik heb geen verzekering, wegenbelasting en tankkosten meer. Jeffrey kan dan weer niet zonder auto voor zijn werk, dus daar hield het al snel op.

Je hoeft niet thuis te zitten, buitenspelen is gratis

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik wordt er niet gelukkiger van om alleen maar binnen te zitten. Gelukkig hoeft dit geen geld te kosten. Een glijbaan, het bos, de kinderboerderij, allemaal hartstikke leuke uitjes met je kleine.

Zet een pot neer waar je alle slingerende muntjes in gooit

En waar je aan het einde van de week je portemonnee in leegt. Deze spaarpot vult zich zo vanzelf en levert al met al een leuke onverwachte bonus op na verloop van tijd.

Vraag hulp, of ben er zo open mogelijk over

Oké deze is lastig. Hier heb ik persoonlijk ook nog erg veel moeite mee. Helaas heb ik een vriend die hier veel opener in is waardoor ik wordt gedwongen dit ook te zijn. Het gaat er niet om dat je anderen om geld vraagt. Het levert je echter vaak wel meer begrip op dat dingen soms even niet kunnen.

Doe er wat aan

Er is mij altijd geleerd dat geldzorgen de ergste stress opleveren en onze situatie irriteert me dan ook mateloos. Er moet en gaat nú wat gebeuren. Voor de duidelijkheid; er is geen (legale) manier om snel rijk te worden. Maar een zakcentje bijverdienen moet toch mogelijk zijn? Omdat ik er nu eenmaal ben om dingen voor jullie te testen en omdat ik nieuwsgierig ben aangelegd ging ik op onderzoek uit in de vage wereld van online geld verdienen.

Met wat hulp van Google en Pinterest vond ik al snel een aantal manieren en de daarbij behorende websites. Ik besloot er diverse uit te proberen. De eindstand? Op dit moment ben ik naast Marketeer ook bekend als Virtual Assistant, vertaler, trouwkaart ontwerper, enquête-invuller, marktplaatshandelaar, hondenoppasser en transcribent. Helaas heeft dit alles me nog maar weinig opgeleverd.

Wel heb ik, op de valreep, een schoonmaakadres gevonden. Via de app Helpling heb ik mijzelf geregistreerd als huishoudelijk hulp en plots kreeg ik een melding dat iemand mij heeft gekozen als schoonmaakster. De twijfel slaat gelijk om mijn oren waar ik vredesnaam aan begonnen ben. Ik realiseer mij dat ik misschien wel bij een vies oud mannetje terecht kom met tachtigduizend katten en de pannen een meter hoog op het aanrecht gestapeld. HELP!

Gelukkig heeft de opdrachtgever een redelijk unieke naam en een rondje als facebookpolitie levert me al snel zijn profiel op. Blijkt hij gewoon ontzettend knap te zijn! (sorry Jeff) Opgelucht reageer ik op zijn verzoek en daarmee is het geregeld. Vanaf nu ben ik ook poetsvrouw. Bij een ander dan tenminste. Mijn eigen huis komt in 2019 wel weer ofzo.

Ga ik nu even bedenken hoe ik kerstcadeaus ga kopen voor de hele familie. #sponsors?

Liselotte is 23 jaar, een rasechte Brabander (maar dan zonder accent) en mama van een zoontje. Naast een fijn maar druk gezinsleven werkt ze 4 dagen per week en zit ze midden in een verbouwing. No need to say dat de verdeling tussen werk, gezin en tijd voor haarzelf hiermee regelmatig een uitdaging vormt.