Tijd. Het toverwoord voor veel mensen, maar zeker voor moeders. Als moeder vraag ik me regelmatig af hoe die 24 uur in een dag zo snel voorbij kunnen gaan. En daarom ging ik op zoek naar tijdbesparende diensten. Ik heb ze een maand lang uitgeprobeerd en gekeken of me dit geluk en balans brengt. De 5 meest tijdbesparende diensten zet ik graag voor je op een rij.

1. Een schoonmaakhulp

Het is niet mijn grootste hobby om mijn huis schoon te houden, maar met de muziek hard aan kan ik er best lol in beleven om het schoner te zien worden. En dan maakt het klusje me serieus niets uit. Alleen… de praktijk als moeder van jonge kids is dat ik 1. die muziek niet keihard aan kan doen en 2. nooit even lekker een uurtje achter elkaar kan schoonmaken omdat er altijd wel een kind is dat aandacht nodig heeft. Dus doe ik alle klusjes hap-snap, net niet, verspreid over de hele week en frustreert het me enorm. Een schoonmaakster in de arm nemen vind ik echter best decadent. Ik wil me niet ‘te goed’ voor dit werk voelen en het voelt best gek om iemand in huis te ontvangen die dan ‘mijn’ klussen overneemt.

Anyway. In het kader van het Mama = In Balans programma kreeg ik 4 weken een schoonmaakhulp van Helpling over de vloer. Ik heb haar de eerste keer giechelend ontvangen. En snel van-alles-en-nog-wat opgeruimd voordat ze kwam. En ja, dan blijkt dat zij superchill is, dat ze mijn schoonmaakspullen pakt en lekker aan de slag gaat. De eerste keer wist ik gewoon even niet wat ik moest doen, zo perplex was ik. Maar al snel werkte ik mijn mailbox bij en toen de kinderen wakker werden, dronk ik relaxed thee met ze om daarna lekker te spelen. Na een paar uur boenen waren de keuken en badkamer brandschoon, was er overal gestofzuigd en gedweild en had ze zelfs die ramen-waar-ik-al-maanden-niet-aan-toekwam even gelapt. Je begrijpt; ik was blij dat ik haar de week erop opnieuw mocht verwelkomen.

Na 4 keer merk ik dat ik het nog steeds bijzonder vind dat ze komt, maar ‘het vervelende decadente’ gevoel is er vanaf. Omdat zij relaxed is, ben ik het ook. En ik geniet ervan. Niet alleen vlak nadat ze weg is, maar nog meer op de dagen erna. Er vallen zoveel ‘moetjes’ weg. Waardoor er ruimte in mijn hoofd en lijf ontstaat om aan andere dingen toe te komen. Daarbij kan ik 5 dagen nadat ze geweest is nog steeds resultaat zien en op dag 6 de boel de boel laten omdat ze toch een dag later komt. Heerlijk.

Tip: probeer een eerste schoonmaak uit met 50% korting!

2. Kleding kopen

Kom jij er nog aan toe? Kleding kopen voor jezelf? Ik heel eerlijk nauwelijks. Af en toe shop ik wat online, maar het moet allemaal snel-snel. De stad in gaan staat me tegen omdat ik er simpelweg geen tijd voor heb of het met kinderen erbij veels te veel gedoe vind.

Deze maand heb ik Zalon uitgeprobeerd. Een gratis dienst waarbij je een persoonlijk stylist krijgt (yoehee!) die een box samenstelt vol kleding, schoenen, whatever je wilt. Zo’n stylist moet natuurlijk wel weten wat je smaak is en daarvoor is een handige app en tool ontwikkeld. Tijdens het voeden vulde ik zo heel wat info in. Natuurlijk mijn maten en welke kleding ik ‘nodig’ heb, maar ook welke merken ik mooi vind en wat ik wel en niet knap vind aan materialen en stijlen. Daarmee gaat jouw stylist aan de slag.

Vervolgens krijg je een bericht met kleding die ze voor jou heeft samengesteld. Waar je op kunt reageren door aan te geven wat je wel of niet mooi vindt. En dan is het moment daar… de uiteindelijke box wordt samengesteld en naar je opgestuurd. Ik moet zeggen: ik vind het echt een cadeautje om te ontvangen. Mooi ingepakt en met uitleg van je stylist. Je past lekker thuis op een moment dat het jou uitkomt, houdt en betaalt de leuke items, kunt makkelijk nabestellen als je bijvoorbeeld een andere maat nodig hebt en stuurt de rest retour.

Deze dienst scheelt me heel wat shoptijd en bijkomend voordeel is dat ik ook een keer wat anders draag. De stylist selecteert items die perfect matchen maar ook items die net-even-anders zijn. En die stiekem wel heel erg leuk zijn :-).

3. Boodschappen bezorgen

Als ik uitreken hoeveel boodschappen doen me maandelijks in tijd kost, kom ik op een flink aantal uren. Tijd die ik liever bespaar en daarom deel ik graag mijn geheim: Picnic. Een dienst die de boodschappen bij jou aan huis bezorgt en die super handig en makkelijk werkt.

Ik heb een app op mijn mobiel waar ik tijdens het tv-kijken, voeden of wat-dan-ook invul welke boodschappen ik bezorgd wil hebben. Het fijne vind ik dat ze een heel groot assortiment hebben (ook baby spullen en niet alleen A-merken!) en de mensen die je bestelling bezorgen altijd heel aardig zijn. Hoe het precies werkt, kun je zien in mijn vlog rond 8.40 minuten ;).

Tip: mijn ervaring is dat deze dienst me niet alleen tijd, maar ook geld bespaart. Ik word niet (okay eerlijk -> minder) verleid om taartjes, chocolade, koeken en andere ongezonde dingen te kopen. En… het scheelt me ook nog eens heel wat sjouwwerk.

4. OOT granola

’s Ochtends goed ontbijten vind ik belangrijk, maar in de ratrace van ons leven soms ook knap lastig. Deze maand probeerde ik een abonnement van OOT uit. In de brievenbus ontving ik 2 pakken granola: de crunchy nuts en cacao boekweit. Het is een cadeautje om te ontvangen en ziet er lekker en gezond uit. Maar is het dat ook? En… bespaart het me tijd?

Lekker definitely. Had het niet zo lekker verwacht en heb er elke ochtend van genoten. De crunchy nuts zijn favoriet. Die heb ik zelfs vriendlief niet gegund omdat ik ze zooooo lekker vond (sorry Byung). Gezond proefde het zeker, maar ik heb even opgezocht of dat het ook echt is. OOT geeft aan dat in hun granola’s 55% tot 95% minder suikers zitten dan supermarktgranola’s. Alles is 100% biologisch en er zitten geen conserveringsmiddelen in. De granola’s worden handgebakken in Noord-Brabant. Klinkt yummy en dat is het dus ook. Naast deze smaken zijn er ook de Chia Spice (suikerarm!) en Paleo Mix.

Scheelde me dit abonnement nu ook tijd? Ja. Omdat ik niet hoefde na te denken over mijn ontbijt. Omdat het bezorgd werd en voor me klaarstond. Natuurlijk besparen bovenstaande diensten me meer tijd, maar deze dienst deed dat ook en zorgde daarnaast voor een verzadigd, fijn gevoel in mijn ochtend. Ik heb zelfs wel eens de avond ervoor ‘zin’ gehad in het ontbijt van de volgende ochtend ;).

5. Klikkie

Dat je foto album op je mobiel ontploft. Dat je weer zoveel foto’s van je ukken maakt, maar er vervolgens niets mee doet. Dat dat je irriteert, want het zijn zulke mooie herinneringen. Herkenbaar? Hier in ieder geval wel en daarom probeerde ik Klikkie uit. “Een abonnement op je leven”, waarbij je maandelijks je mooiste momenten instuurt en die gedrukt in verschillende formaten thuis ontvangt.

Natuurlijk kost dit je wat tijd. Je moet toch even een selectie maken van je foto’s en die uploaden. Maar ook dit kun je prima op de bank doen. En ik vind het het moment waard dat je je herinneringen in je brievenbus ontvangt. Zo dierbaar om deze geprint in je handen te zien!

Tip: de foto’s kun je ook gebruiken als cadeautje voor lieve mensen om je heen die je wilt verrassen met gezamenlijke mooie momenten.

Tijd, geluk en balans?

Dit experiment met tijd kopen heeft mij rust gebracht in mijn hoofd. Ik had van tevoren niet gedacht dat tijd kopen zo lang gelukkig maakt. Daarbij dacht ik dat het veelal duurder zou worden. Dat valt me echter reuze mee. Ja, een schoonmaakhulp kost geld, maar het spaart me zoveel uren uit dat het me dat waard is. En als ik wat minder afhaal of een truitje minder koop, zit ik zo op dat bedrag. De boodschappen laten bezorgen is gratis vanaf € 25,-. Nou, daar kom je met een gezin al snel op. De granola vulde zo goed dat ik ’s ochtends minder snackte. De kleding moest ik toch kopen en nu kreeg ik er een gratis stylist bij. Al met al kan ik met deze ervaring echt zeggen dat tijd kopen gelukkig maakt. Hoop dat het jou ook balans brengt!

Liefs,

Brenda
Mama van Kyan (3) en Emi (0), regisseur