Okay, je bent hier gekomen omdat je misschien wilt starten met mediteren. Toch heb je tot nu toe niet die stap gewaagd. Omdat het je een beetje zweverig lijkt? Omdat je denkt dat enkele minuten meditatie echt niet het verschil maakt? Begrijpen we. Dachten wij namelijk ook. Maar om je te helpen starten met meditatie hebben we niemand minder dan mindfulness trainster Lynn van Serene Warrior gevraagd waarom je hier toch mee zou moeten starten. En dat legt ze uit met een prachtig en herkenbaar voorbeeld.

Mindful zijn

“Stel, je bent geïrriteerd en je hebt je partner of je kind afgesnauwd. Later heb je daar vaak spijt van. Door mindful te zijn leer je op te merken wanneer je geïrriteerd raakt en dan creëer je een keuzemoment. Je kunt dan een stapje terug doen, even je eigen rust vinden en in plaats van emotioneel te reageren met een bewust antwoord komen. Met al die kleine keuzemomenten kan je uiteindelijk je hele leven een andere wending geven”, aldus Lynn. “De eerste stap is bewustwording, het eerst leren opmerken. Want als je niets opmerkt, kan je ook niet kiezen en ga je gewoon door zoals je dat altijd deed….”.

Een mooi verhaal uit Afrika

Lynn reist naast haar werk als mindfulness trainster als stewardess over de wereld. “In Afrika heeft een stam een heel mooi verhaal. Ze leren kinderen dat wanneer ze dromen en er een monster is in hun dromen, ze daar niet voor moeten wegrennen maar zich moeten omdraaien en het monster moeten aankijken. Je moet het monster recht aankijken en vragen: ‘wat wil je nou eigenlijk?’. En dan verschrompelt het monster… Meditatie gaat hier ook over. Over het niet wegrennen voor je problemen maar ze juist te erkennen en ze een plek te geven. Te kijken wat er is en wat er bij jou aan behoefte zit. Aan wat er misschien wel daar onder zit. Wat is nou je werkelijke behoefte? En daar tijd voor nemen”.

Wil jij nu echt starten met mediteren? Probeer deze fijne me-time meditatie, sport meditatie of  workbreak meditatie van Lynn uit.