Als we Schelto naar zijn geheim van goed slapen vragen, komt hij met allerlei wetenschappelijke onderzoeken. Heerlijk. Houden wij van. Die onderzoeken tonen aan dat het materiaal waaronder wij slapen belangrijk is voor onze slaap. En dan met name hoe diep we slapen. Met die kennis richtte Schelto het merk Van Morgen op. Een nieuw, betaalbaar, duurzaam merk voor bed- en badtextiel. Maar Schelto, hoe zit het eigenlijk met je eigen nachtrust?

“Ik heb 3 kinderen van 6, 3 en 1 jaar, dus hele nachten doorslapen is niet aan de orde. Neemt niet weg dat ik goed slaap. Rond 22u maken wij ons klaar om naar bed te gaan, rond 22.30u liggen we in bed en om 6.30u gaat de natuurlijke wekker. Ik heb het geluk dat ik snel in slaap val als ik er in de nacht uit ga”. Zijn kinderen ‘leert’ hij slapen door rituelen. “De kinderen weten wat er komen gaat. We lezen een boekje, praten nog wat, de oudste mag nog even spelen en we brengen de kleintjes naar bed. Vaak als we vervolgens kijken bij onze oudste, slaapt hij al”.

De wetenschap meets Texelse schapen

Terug naar die wetenschap. Want je lichaamstemperatuur blijkt een belangrijke rol te spelen bij het regelen van slaap. Om te kunnen slapen moet je lichaamstemperatuur gaan dalen. Onder een broeierig dekbed liggen, is dan niet verstandig. Aan de andere kant wil je wel je koude voeten opwarmen. Schelto vond de oplossing op Texel.  “In tegenstelling tot veel andere producenten die dons of synthetisch materiaal gebruiken voor hun kussens en dekbedden, gebruiken wij Texelse schaapswol. Wol houd je warm in de winter en koel in de zomer​”. Hoe dat kan? Wol neemt vocht makkelijk op en ‘ademt’ het ook weer uit. Onderzoekers van de Universiteit van Sydney voerden tests uit om de hoeveelheid en het type slaap van proefpersonen te meten. Hun conclusie: slapen onder wol zorgt voor een langere en diepere slaap dan slapen onder dons en synthetisch materiaal.

Hoe dat kan?

Men denkt door de eigenschap van wol om tot 30% van het eigen gewicht aan vocht op te kunnen nemen. Gemiddeld verlies je 1 liter vocht per nacht. Ongelooflijk ergens, maar goed. Synthetische dekbedden nemen dit vocht op en vervolgens blijft dat vocht in het dekbed achter. Dons neemt geen vocht op, dus ook bij dons blijft er vocht achter in het dekbed of op je huid. De combinatie van het verhoogde vochtgehalte met het feit dat de lichaamswarmte niet weg kan onder een donzen of synthetisch dekbed, zorgt voor een opbouw van warmte, wat weer zorgt voor een onnatuurlijke verstoring van de slaap.

Hypo-allergeen slapen dankzij wolvet

Naast het natuurlijk reguleren van de temperatuur, vertelt Schelto ook over de hypo-allergene werking van wol: “Een andere fijne feature van wol is dat er geen polonaise van bacteriën in je beddengoed komt. Daar zorgen die Texelse schapen zelf voor. Zij maken namelijk een natuurlijk wolvet aan dat zelfreinig​end, ​bacteriewerend​ ​en vuilafstotend is. Hierdoor krijgt huisstofmijt geen schijn van kans”. Maar Schelto, dit klinkt fantastisch, diervriendelijk, duurzaam en fijn-om-onder-te-slapen: hoe maak je dit betaalbaar? “Door dure en ingewikkelde tussenschakels uit ons verzendproces te halen, kunnen we een lagere prijs aanbieden dan bij andere aanbieders”.

Waar Schelto over droomt?

“Ons doel is om het premium merk te worden in Europa. We willen de kwaliteit van slaap verbeteren. Zodat iedereen in Europa een betere nachtrust krijgt”. De samenwerkingen met het Slaapcentrum en Little Boomerang zijn dromen die al uitgekomen zijn. Zo krijgt Little Boomerang al het restmateriaal van Van Morgen en maken zij daar kinderkleding van.

Andere dromen zijn uitbreidingen van de Van Morgen collectie. Op dit moment koop je dekbedovertrekken, hoeslakens, kussenslopen, dekbedden, kussens en handdoeken, maar in de toekomst hopelijk nog veel meer. En dat allemaal in de herkenbare tijdloze, moderne look.

De balans van Schelto

Schelto zit vol plannen, dromen en ideeën. Binnenkort volgt een grote crowdfunding campagne om een next step te maken. Hoe vindt hij balans? “Mijn vrouw en ik gunnen elkaar tijd alleen. Zij is een fanatiek sportster, ik zing in een band. We gunnen elkaar een eigen persoonlijk leven. Daarnaast mediteren we om te relativeren”.

Wil jij het beddengoed van Van Morgen uitproberen? Met de kortingscode ‘lekkerslapen’ krijg je speciaal voor mamaNL volgers 20% korting. Dat kan tot zaterdag 25 augustus 2018. 

Meer tips voor een goede nachtrust of slaapkamer inspiratie? Check de Insta van Van Morgen.